Rehtorin vuosikatsaus 2022-2023

 Askolan lukion vuosikatsaus

Askolan lukion 58. toimintavuosi 2022-2023 alkaa lähestyä kohti päätöstään, ja nyt on yhteenvedon aika. Lukiossa aloitti elokuussa 36 uutta opiskelijaa, ja Opetushallituksen tilastolaskentapäivänä 20.9.2022 lukiossamme opiskeli 129 lukio-opiskelijaa ja 8 kaksoistutkinnon opiskelijaa.

Olemme yhdessä luoneet innostavan oppimisympäristön ja turvallisen arjen, jossa jokainen opiskelija on saanut mahdollisuuden kehittyä ja saavuttaa tavoitteensa. Opiskelijat ovat olleet sitoutuneita opiskeluun ja omistautuneita lukioyhteisöön. Olen ylpeä siitä, miten aktiivisesti opiskelijamme ovat osallistuneet koulun toimintaan, kuten projektiviikkoon, kansainvälisiin ystävyyskouluvierailuihin ja opiskelijakunnan hallituksen järjestämiin liikuntapäiviin. Tämäkin lukuvuosi on ollut koko koulun juttu.

Kuluneena lukuvuonna Askolan lukio on ottanut ison askeleen yhteistyöverkostoissa ja lukiouudistuksen jalkauttamisessa. Olemme tiivistäneet yhteistyötä entisestään mm. Itä-Uudenmaan suomenkielisten lukioiden, Porvoon Haaga-Helian ja eurooppalaisten ystävyyskoulujemme kanssa; yhteistyö Careerian kanssa on jatkunut tuttuun tapaan. On ollut virkistävää taas päästä yhdessä oppimaan ja tekemään! Olemme vieneet lukion opetussuunnitelmatyötä eteenpäin vastaamaan paremmin opiskelijoidemme tarpeita ja tulevaisuuden vaatimuksia. Sisäänajovaihe on edistynyt, ja nyt kolme lukion ikäluokkaa on uuden opetussuunnitelman mukaisessa opetuksessa. Pääpainopisteet ovat 1) Oppiaineiden ja opettajien välinen yhteistyö, 2) kv-, korkeakoulu- ja työelämäyhteistyö ja 3) opiskelijan tehostettu ohjaus. Olemme saaneet näitä sisältöjä hyvään vauhtiin toiminnassamme. Tämä on esimerkki hyvin tehdystä työstä ja osoitus siitä, että Askolan lukio kehittyy oikeaan suuntaan.

Tänäkin vuonna Veikko Pohjanpellon säätiön tuki on mahdollistanut muun muassa muhkeita opiskelijastipendejä, opiskelijoiden kansainvälistä liikkuvuutta ja opintomatkoja. Lukion toiminnan painopisteiden kehittäminen korostuu jatkossakin säätiön varojen käytössä. Säätiön toiminnassa keskeistä on myös Askolan lukion yliopistoalumnien ja heidän unelmiensa tukeminen; kaikki askolalaisina Askolan lukiosta valmistuneet yliopisto- tai tiede- tai taidekorkeakouluopiskelijat voivat hakea Veikko Pohjanpellon säätiön stipendejä.

Askolan lukiosta valmistuu tänä lukuvuonna yhteensä 43 ylioppilasta, joista suurin osa on suorittanut ylioppilastutkintonsa uuden tutkintorakenteen mukaisesti. Vastedes ylioppilastutkintoon kuuluu viisi pakollisena kirjoitettavaa oppiainetta aiemman neljän sijaan. Tämä korostaa yleissivistyksen ja laaja-alaisen oppimisen merkitystä, sekä vastaa näin paremmin tulevaisuuden tarpeita ja lukion opetussuunnitelman tavoitteita. Onnittelut ylioppilaille upeasta saavutuksesta!

Kiitän koko Askolan lukion yhteisöä siitä, että olette tehneet tästä lukuvuodesta unohtumattoman. Ensi vuonna tämä koulu saa uuden rehtorin, kun itse jatkan oppijan matkaa toiseen tehtävään. Olen ylpeä jokaisesta opiskelijasta, opettajasta ja henkilökunnan jäsenestä, jotka ovat olleet mukana tekemässä näistä vuosista hienoja ja ainutlaatuisia. Askolan lukion vahvuudet: yhteisöllisyys, yhteistyökyky ja notkeus pienenä yksikkönä ovat nyt ja jatkossakin resepti onnistumiselle.

Nyt toivotan kaikille virkistävää ja rentouttavaa kesää - koulutyö jatkuu taas elokuussa!



- Pekka Hurskainen

 Askolan lukion rehtori




Rehtorin vuosikatsaus on julkaistu Askolan lukion vuosikertomuksessa, joka löytyy kotisivuiltamme. 

Kommentit

Suositut tekstit